Jethro Borsje

personal website

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vakantie in Frankrijk & Italie (2014) - Deel 2

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 

Dag 8 - Zaterdag 19-07-2014

Vandaag zijn we uit de Vogezen vertrokken in de richting van de Alpen. De rit van zes uur zou ons door de St. Bernard tunnel leiden, maar het leek ons leuker om de pas te nemen. Via deze route kwamen we uiteindelijk op 2.469 meter hoogte bij de grens tussen Zwitserland en Italië aan. Op die hoogte lag nog sneeuw en dus hebben we voor het eerst deze zomervakantie met Merel in de sneeuw gestaan. Het zou zeker niet de laatste keer zijn. Eenmaal over de pas begon het enorm te regenen. Na ongeveer anderhalf uur kwamen we aan bij ons appartementje in een klein, door een familie gerund, pensionnetje in Gressoney-Saint-Jean in het gebied van de Aosta vallei. Vanuit dit kleine dorpje zijn we van plan om de komende week een aantal flinke bergwandelingen te gaan maken.

Dag 9 - Zondag 20-07-2014

Het heeft de hele dag flink geregend. We hebben de tijd gebruikt om boodschappen te doen en uit te zoeken met welke liften we welke wandelingen kunnen bereiken.

Dag 10 - Maandag 21-07-2014

Toen we vanmorgen om zeven uur wakker werden scheen de zon. We hebben meteen de rugzak ingepakt, ontbeten, een lunch gemaakt en zijn toen vertrokken naar een dorpje een stukje verderop vanwaar we met een skilift hoger de Alpen in trokken.

Vanaf de plek waar de lift stopt zijn we vertrokken met als doel: Lago Verde en Lago Bleu; twee berg meren. We hadden nog geen gedetailleerde wandelkaart en moesten het dus doen met de gratis toeristen versie. Hierdoor raakte we halverwege het spoor bijster en belandde we in een Alpen weide met leuke alm hutjes. Hier moesten we echter niet zijn en nadat we een stukje terug hebben gelopen vonden we gelukkig de juiste route weer. Rond een uur of elf stopten we om Merel te voeden en zelf ook wat te eten. Als berg liefhebbers was het een bijzonder gevoel om onze dochter zo voor het eerst in een Alpen weide te voeden, omringd door prachtige bergen met besneeuwde toppen. Na de voeding ging de wandeling verder met een stevig klimmetje via een bochtig pad. Na ongeveer een half uur klimmen kwamen we bij een klein sneeuwveld dat overgestoken moest worden. Ook dat was een leuke en bijzondere eerste keer met onze kleine in de draagrugzak. Zelf heeft ze er weinig van me gekregen omdat ze heerlijk lag te slapen.

Na het sneeuwveld was het nog een stukje door totdat we het eerste meer bereikte. Gezien de vertraging die we hadden opgelopen door het verkeerd lopen in combinatie met de dicht getrokken lucht besloten we om dit als ons eindpunt te beschouwen en terug te lopen. Ook de terugweg was weer genieten met z'n drieën. Vlak voordat we in de buurt van de lift kwamen werden we getrakteerd op het eerste marmotje van de vakantie. Het is altijd leuk om die grappige beestjes weer te zien. We hebben de wandeling afgesloten bij een leuk barretje op de berg.

Hierna volgen wat foto's en het GPS log van deze wandeling:View 2014-07-21 - Hiking to blue and green lakes @ Monterosa #1 in a larger map

Dag 11 - Dinsdag 22-07-2014

Het weer zit vandaag weer tegen, het regent met tussenpozen en hogerop zit de lucht potdicht. We hebben ervoor gekozen om in het dorpje te blijven en daar een meertje en kasteeltje te bezoeken. Dit was op zich leuk om te doen, maar eigenlijk willen we niets liever dan weer hoger de bergen in om te wandelen, hopelijk is het morgen beter weer.

Dag 12 - Woensdag 23-07-2014

Toen we 's morgens wakker werden was de lucht weer mooi blauw, we besloten er meteen weer op uit te trekken. Ditmaal namen we een drietal liften achter elkaar zodat we op het hoogste door liften haalbare punt van het gebied kwamen: de gletsjer. Eenmaal daar aangekomen hadden we een mooi zicht op het hoogste gelegen gedeelte van Monte Rosa, het gebied van gletsjers, eeuwige sneeuw en toppen van boven de 4.000 meter. We besloten om het spoor over de gletsjer voor een stuk te volgen, het was super om op 3.275 meter hoogte door de sneeuw over de gletsjer te lopen. Helaas begon de lucht dicht te trekken, omdat we absoluut niet met Merel in een whiteout terecht wilde komen zijn we tijdig op ons gemak terug gelopen naar de lift.

Vanaf daar daalde we een lift af naar iets onder de 3.000 meter waar we vervolgens wat rond hebben gelopen. Het was hier, net zoals hogerop, behoorlijk fris, maar gelukkig waren we alle drie goed aangekleed. Op deze hoogte kwamen we tijdens onze rondwandeling voor de eerste keer deze vakantie een aantal steenbokken tegen. Rond een uur of elf hebben we Merel in een skihut gevoed terwijl we zelf genoten van een warme chocolademelk.

Na de voeding daalde weer een lift verder af, tot het punt waar we eerder deze week ook al waren geweest. Daar deden we een korte wandeling langs een kolkend riviertje naar een klein meer. Het weer was inmiddels slechter geworden en uiteindelijk zijn we in de regen terug gelopen naar een skihut dichtbij de laatste lift. Daar hebben we Merel weer gevoed en zelf wat gedronken alvorens af te dalen naar het dal. Deze woensdag was, ondanks het wisselvallige weer, wederom een heerlijke dag in de Alpen.

Hierna volgen wat foto's en het GPS log van deze wandeling:View 2014-07-23 - Hiking to glacier @ Monterosa#2 in a larger map

Dag 13 - Donderdag 24-07-2014

Op donderdag zag het weer er 's morgens al wisselvallig uit, maar we besloten om toch te gaan wandelen. Ditmaal op de helling tegenover de vorige twee wandelingen. We gingen met een andere lift omhoog en begonnen direct aan een stevige klim. Het eerste gedeelte van het pad was breed, maar na een tijdje ging dit over in een smal paadje door adembenemende alpenweiden. Alle bloemen staan eind juli prachtig in bloei dus de weiden waren een lust voor het oog. Het pad werd steeds smaller en kronkelde langs een steile helling omhoog. Ondertussen begonnen de wolken het dal onder ons in te trekken en te steigen waardoor het ernaar uit zag dat we op dit inmiddels lastige pad in de wolken terecht zouden komen. Om dit te voorkomen zijn we omgekeerd en afgedaald naar een alpenweide onder ons. Daar hebben we Merel gevoed terwijl de wolken steeds dichterbij kwamen. Toen we eenmaal verder daalde bleek dat we de juiste keuze hadden gemaakt.

Eenmaal verder afgedaald kwamen we bij een stoeltjeslift. Dat hadden wij nog niet met Merel geprobeerd en dus besloten we in te stappen. Het was spannend, maar ging zonder problemen. Uiteindelijk hebben we nog wat rond gewandeld en uiteindelijk de lift helemaal naar beneden genomen. Ondanks het slechte weer hebben we van de bergen en het wandelen genoten.
View 2014-07-24 - Hiking @ Monterosa #3 in a larger map

Dag 14 - Donderdag 25-07-2014

Vrijdag de 25e was onze laatste dag in de Alpen. Het weer zag er goed uit dus we gingen 's morgens direct weer op pad. Dit keer namen we een lift omhoog om vanaf daar richting het stuwmeer Gabiet te lopen. De wandeling ging langs een helling langs het meer. Ongeveer halverwege de lange zijde van het meer was een gedeelte van het toch al behoorlijk lastige trail weg gespoeld gespoeld. De kabel een stalen steunen welke wandelaars op dit lastige en steile stuk moesten ondersteunen lagen er nog wel, maar het trail zelf bestond uit een aantal losse rotsblokken en grote gaten. Met Merel op mijn rug was springen en met handen en voeten klauteren geen optie, daarnaast vonden we op dit steile stuk het risico ook wat te groot. In plaats daarvan keerde we om en zijn we terug gelopen naar het begin van het meer waar we Merel hebben gevoed. Na de voeding besloten we om via een lager gelegen pad langs het meer in dezelfde richting te lopen. Eenmaal aan het einde van dat pad hoopten we omhoog te kunnen lopen naar het pad waar we in eerste instantie hadden willen zijn. Dit bleek inderdaad een mogelijkheid, maar deze klimpartij was alles behalve eenvoudig. Na goed zoeken, kijken en doorzetten lukte het ons uiteindelijk om op het originele pad terecht te komen. Dit bleek zeer de moeite waard, want het uitzicht langs de originele route was lange tijd verbluffend. Eenmaal weg van het stuwmeer kwamen we op een pad met aan de linkerkant een steile afgrond en prachtige vergezichten. Het trail was vanaf dit punt een stuk beter te doen en na een uur of twee a drie kwamen we weer bij ons beginpunt uit. Daar dronken we weer wat om daarna voor de laatste keer deze zomervakantie met de skilift af te dalen.

We kunnen terugkijken op een heerlijke week in de Alpen waarin we veel hebben gewandeld en van dit fantastische landschap hebben kunnen genieten.
View 2014-07-25 - Hiking to lake @ Monterosa #4 in a larger map

Last Updated on Tuesday, 16 September 2014 13:38  

JoomlaGATor!

Latest Comments